Back to Question Center
0

Këshilla Nga Semalt: Si të Spot Një Scam Email Properly?

1 answers:

Fraudsters po përdorin gjithnjë e më shumë e-mail për të vjedhur nga viktimat që nuk dyshojnë. Edhe pse gjithnjë e më shumë truket e tyre vazhdimisht po ekspozohen, mashtruesit duket se janë gjithmonë një hap përpara dhe ata do të bëjnë gjithçka për të joshur njerëzit në mashtrimet e tyre. Si rezultat, ndonjëherë është mjaft e vështirë për të dalluar një email phishing nga një e vërtetë. Por ka disa gjëra që emailet e mashtrimit kanë të përbashkët.

Michael Brown, Menaxheri i suksesit të klientëve të Semalt Shërbimet digjitale, ju ofron të shikoni shenjat themelore të mëposhtme të një e-mail phishing:

Nuk e keni iniciuar veprimin

Kur merrni një email që tregon se keni fituar një llotarinë ose që një agjenci e rekrutimit ka shqyrtuar rininë tuaj dhe ju ka dhënë një punë, ekziston një problem. Ju kurrë nuk keni blerë një biletë lotarie ose keni aplikuar për këtë punë. Ju mund të jeni i sigurt se mesazhi i postës elektronike është një mashtrim.

Emaili kerkon informacionin tuaj personal

Kjo është metoda më e zakonshme që fraudsters përdor për të vjedhur informacion nga individët. Një email mashtrues shpesh do të kërkojë informacione që nuk janë relevante për qëllimin për të cilin është dërguar. Për shembull, një email mashtrimi me një ofertë pune mund të kërkojë datën e lindjes dhe të dhënat tuaja bankare. Mund të shkojë edhe më tej për të kërkuar një dëshmi të identitetit tuaj, dhe kjo do të thotë dërgimin e një kopje të letërnjoftimit ose pasaportës. Në një rast të tillë, duhet të ndaleni dhe të pyesni veten: cila kompani ka nevojë për të gjitha këto detaje para se të keni nënshkruar një kontratë pune?

URL përmban një emër domain të pazakontë

Përhershme gjithmonë varen nga viktimat që nuk kanë informacion për anomalitë. Në këtë rast, ata targetojnë individë që nuk e dinë se si emërohen sajtet e internetit. Sipas strukturës së emërtimit DNS, pjesa e fundit e çdo fushe është më informative. Një emër domain help.paydayloans..com ka të ngjarë të jetë një fushë fëmije e paydayloans.com. Ky emër domain kryesor shfaqet në fund të emrit të domenit të fëmijës. Përhershme që imitojnë kompani të vërteta do të përbëjnë një emër domain si paydayloans.com.scamdomain.com. Një emër i tillë domain nuk do të kishte origjinën nga paydayloans.com sepse paydayloans.com është në anën e majtë të emrit të bërë deri.

Gramatikë e keqe dhe përdorimi i papërshtatshëm i shkronjave të mëdha dhe shenjat e pikësimit

Shumica e emaileve të mashtrimeve janë shkruar keq, përdorin gjuhën bazë dhe joprofesionale, kanë gabime drejtshkrimore dhe shpesh përdorin shkronja të mëdha dhe shënime thirrjeje të papërshtatshme. Një email scam dërguar një punëkërkuesi mund të përpiqet të përdorë fjalë afër një përshkrimi të vendit të punës, por kjo nuk do të ketë kuptim të qartë. Mesazhi ose do të zë tërësisht të kompletuar ose kryesisht të pakuptimtë. Ofertat për punë me kamxhik gjithashtu nuk do të duken të kujdesen për aftësitë tuaja. Ata mund të japin shumë hollësi rreth rolit, por shumë pak informacion në lidhje me aftësitë e sakta të nevojshme për punën.

Emaili ju kërkon të dërgoni para

Nuk ka rëndësi nëse paratë janë për mbulimin e çfarëdo shpenzimi (taksat, taksat, etj.). Çdo email që kërkon para është pothuajse me siguri një mashtrim. Dhe mbani mend që nuk mund të goditeni duke përdorur emailin e parë. Përhershme të zgjuara do të përpiqen t'ju bëjnë të keni besim tek ata para se të kërkoni para. Mos bini për mashtrim. Nëse ata ju kërkojnë të dërgoni para në emailin e parë ose të dhjetë, është ende një scam.

Kur diçka rreth një email-i nuk ndihet mirë, ekziston një gjasë e madhe që nuk është e vërtetë. Nëse mesazhi juaj që ju merrni duket i dyshimtë në një farë mënyre, do të ishte më mirë të shmangni marrjen e ndonjë veprimi të drejtuar nga postë dhe shpejt të kontrolloni origjinalitetin e saj Source .

November 28, 2017